...

 

 

Сандански местоположение:

 Сандански е разположен амфитеатрално върху крайните югозападни склонове на Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица. Географското му разположение по средата между Кресненското и Рупелското дефиле е предпоставка за изключително благоприятните му климатични особености.

Лечебни свойства на климата и минералните води:

 Градът се намира на 240 – 300 метра надморска височина и е най-топлият български град, като продължителността на слънчевото греене надминава 2450 часа, създавайки условия за целогодишни слънчево-въздушни процедури. Планинският бриз, спускащ се от Пирин по поречието на река Бистрица, охлажда въздуха през летните месеци.Въздухът в Сандански е с най-ниска влажност в цяла България и е подходящ за лечението на астматични, алергични и други заболявания. Градът е световноизвестен като естествена лечебница и балнеокурорт.

 Лечебните свойстава на минералната водаи мекият благоприятен климат по тези места ги правят удобни за заселване на човека още в дълбока древност. Първите поселения на човека на мястото на днешния град Сандански датират от II хилядолетие преди новата ера. Селището е възникнало около минералните извори през бронзовата епоха в края на XIII и началото на XII век преди Христа.

Ранна история:

 За най-ранната история на града има сведения от източници на Тукидит и Полибий , в които се споменава, че е заселен от тракийски племена още от V в. пр. н. е. Траките от племето меди основават селището с името Медиус. През IV в. пр. н. е. те биват завладени от Филип II Македонски , а от II в. пр. н. е. – от легионите на Римската република. Именно при завладяването на медите от римляните, при някои от техните походи като пленник в Апенинския полуостров попада и тракиецът Спартак.

 Древният град лежи изцяло върху терена на съвременния град Сандански, като намерените археологически обекти са от различни исторически периоди. Градът получава разцвет в периода IV-VI век. От това време са открити множество обществени сгради и ранно християнски базилики, включително ранно християнския епископски комплекс.

 В края на VI век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян – народни лечители.

 От 26 септември 1949 г. градът носи името на българският революционер и войвода Яне Сандански.

Забележителности в град Сандански:

  • Прохладен парк с над 200 вида средиземноморски растения – чудесно място за разходка и почивка;
  • Археологически музей с останки от Епископска базилика и една от най-богатите колекции в България;
  • Градската художествена галерия.   

Забележителности в близост до Сандански:

  • Рилският манастир е най-богатият, голям и почитан манастир в България. Построен през  30-те години на Х век, днес Рилският манастир, част от световното наследство на ЮНЕСКО, със своята автентична атмосфера, безценни икони и дърворезби, привлича посетители от цял свят. Рилският манастир е разположен сред уханните борови гори на Рила планина, на 63 км. от град Сандански
  • Мелник – „градът на виното” е най-малкият град в България с население само от 230 души. Мелник е място с богато историческо наследство –обявен за културно – исторически резерват и град музей. Наред с това, Мелник е прочут със своите висококачествени вина, които отлежават в избите на старинните бели къщи, разположени сред уникалните пясъчни образувания – Мелнишките пирамиди. Мелник се намира на 20 км. от Сандански.
  • Роженският манастир, на 7 км. от Мелник, е вторият най-голям манастир в България след Рилския манастир. Със своите уникални дърворезби и витражи, той е истински шедьовър на Средновековието.
  • Природен резерват Рупите със своята уникална природа, фауна и термални извори, се намира на 15 км. от Сандански. В Рупите можете да посетите къщата на най-известната българска пророчица Ванга. Наблизо, по волята на баба Ванга, през 1992 г. е изграден храм-паметник „Света Петка Българска” – един от 100-те национални туристически обекта у нас. Местността Рупите е кратер на угаснал вулкан. Недалеч се намират останки от античния град Хераклея Синтика.

Изпратете ни Вашето запитване

Контакти

Нуждаете се от повече информация?Свържете се с Нас.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.